Despre sucul de morcovi

Producatorii industriali de suc de morcovi sunt preocupati in a gasi metode de pastrare si stocare indelungata a sucului de morcov. Problema este ca adaugarea de conservanti deterioreaza calitatile naturale ale morcovului. Tratementul termic distruge o parte din fenolii, atat de apreciati ca antioxidanti, care se gasesc in sucul de morcovi.

Sonificarea ar putea fi procedeul de maine prin care sucul de morcovi sa reziste mai mult, in timp. Sonificarea este un procedeu prin care substanta utila este supusa unui flux constant, de o anumita frecventa si intesitate, de sunete sau ultrasunete. Acest studiu arata ca o combinatie intre un tratament termic moderat si sonficare (termo-sonificare) are cele mai bune rezultate. Sucul de morcovi a fost supus la mai multe temperaturi si sunete. Optimum a fost observat la 58 de grade Celsius, sunete de 24 KHz si intensitate de 2181 mW/mL, cand au fost pastrati peste 98% din carotenoizi si intreaga cantitate de compusi fenolici, iar cresterea culturilor microbiene a fost cea mai redusa.

Se spune ca sucul de morcovi este foarte sanatos, dar noi vrem sa va aratam dovezi, concrete in acest sens.

Iata in continuare un alt studiu stiintific care arata efectul sucului de morcovi asupra carotenilor plasmatici, stresului oxidativ si inflamatiei la supravietuitorii cancerului de san. Cerecetarea arata ca o perioada de 3 saptamani de consum a 250 ml de suc de morcovi pe zi, a fost suficienta ca anumiti parametrii sa se imbunatateasca. Parametrii observati (carotenoizii plasmatici) au ajuns la acelasi nivel cu parametrii observati la pacientii intrati in faza de remisie.

Un alt studiu, efectuat pe o durata de 3 luni, trage concluzia ca pe termen lung consumul de suc de morcovi ar putea proteja inima de boli cardiovasculare, in timp ce pe termen scurt se constata ca nivelul colesterolului, a trigliceridelor, a insulinei sau leptinei nu s-au modificat. S-au inregistrat descresteri usoare ale tensiunii sistolice si cresteri semnificative ale capacitatii antioxidative plasmatice.

Dupa atata teorie sa trecem si la practica. Se recomanda sa faceti cure de cate o saptamana de suc de morcovi, in care sa beti zilnic cate un pahar mare. Este posibil ca gustul simplu al sucului de morcovi sa nu va placa in mod deosebit si de aceea puteti sa-l combinati cu suc de mere. Este recomandat sa va preparati singuri sucul folosind roboti de bucatarie, storcatoare de fructe sau alte dispozitive specializate. Sub nici o forma nu veti pune zahar in sucul de morcovi. Daca chiar doriti sa-l indulciti, veti folosi o singura lingurita de miere per pahar.

Nu este nevoie sa filtrati sucul. Cu cat sucul contine mai multa pulpa, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*